کُجانامه

رحم الله امراء علم من این و فی این و الی این
بایگانی

ترجمه یا تجربه؟

شنبه, ۱۱ آذر ۱۳۹۶، ۰۱:۵۴ ب.ظ


ترجمه یا تجربه؟ انتخاب با ماست.‌‌‌‎ 

@Banizy2

🔹‏ یک.

سالی دو بار بروید برای حجامت

اگر کمردرد دارید، فلانی رگ می‌گیرد و عجیب اثر دارد

ماست و ترشی را با هم نخورید!

عسل دوای همه‌ی دردهاست

این جملات آشناست، نه؟ #طب_سنتی چگونه جای خود را میان خانواده‌های ایرانی باز کرده است و پیش می‌رود؟ چه شده است که مردم ما نسخه‌های تغذیه‌ای و درمانی طب سنتی را به‌کار می‌بندند، احیانا از تجربیات و پسندهای خودشان چیزهایی به آن می‌افزایند، و به یکدیگر توصیه می‌کنند، در حالی که هیچ نهادی از حاکمیت در حوزه‌های مختلف فرهنگی، بهداشتی و اقتصادی، متولی ترویج چنین نسخه‌هایی نیست؟ پاسخ این سوال می‌تواند دریچه‌ای به روی ما باز کند برای ورود موفق به سایر زیرشاخه‌های مربوط به #سبک_زندگی.

🔸 دو.

۲۱ راه برای ارتباط موثر

چگونه خلاقیت فرزندان‌مان را شکوفا کنیم؟

ای کاش زودتر می‌دانستم!

رازهای موفقیت در زندگی زناشویی

این عناوین چطور؟ آشناست؟ من به همه‌ی آن‌هایی که دغدغه‌ی تبلیغ و فرهنگ‌سازی دارند  توصیه می‌کنم که سری به راسته‌ی کتاب‌فروشی‌های خیابان انقلاب بزنند؛ بروند و ببینند که چگونه انبوهی از کتاب‌های ترجمه‌ای رنگارنگ نوبه‌نو سبز می‌شوند و همگی دارند برای زندگی مردم #نسخه می‌پیچند؛ کتاب‌هایی که این روزها بیشترین تیراژ غیرآموزشی را دارند و در حوزه‌های مختلف مرتبط با #سبک_زندگی -اعم از روانشناسی، تربیت، مدیریت ذهن و زندگی، ارتباطات و ...- هدایت فکری کتاب‌خوان‌های جامعه و به‌خصوص #جوانان را، که علی‌القاعده قشر فرهنگ‌ساز و متنفذ جامعه هستند، در دست گرفته‌اند. بسیاری از این کتاب‌ها خالی از ابداعات نظری‌اند و هیچ حرف نوی ندارند؛ تنها چیزی که آن‌ها را جذاب و خواندنی می‌کند ارائه‌ی خوب و استناد به تجربیات افراد نه‌چندان موجه -ولی حقیقی- است. جوان امروزی تشنه‌ی #مشاهده است و شنیدن از #چگونگی ها؛ تشنه‌ی انتقال تجربیات و دیدن الگوهایی که توانسته‌اند با مسائل روزمره و ملموس دست و پنجه نرم کنند و بر آن‌ها فائق بیایند. الگوهایی که واقعی هستند ولو ناقص. 

@Banizy2

🔹 سه. طب سنتی مبتنی بر تجربیات چندصدساله رشد کرده و به دست ما رسیده است. بر خلاف تصور رایج، این طب بیشتر از آن‌که اسلامی و مبتنی بر متون دینی باشد، بومی و مبتنی بر #تجربه است، و البته خالی از اشکال نیست. اتفاق مهمی که در سالیان اخیر رخ داده و‌ پای این طب را به زندگی مردم ما باز کرده است، تولید و ترویج نسخه‌های عملیاتی (:#چگونگی)، داستان‌های موفقیت (:من این را تجربه کردم، عالی بود!)، و حضور پرتعداد مدعیان واقعی و دروغین در این حوزه است. البته نباید از تاثیر بدبینی رو به گسترش مردم نسبت به زندگی‌ و طب #مدرن چشم‌پوشی کرد.

🔸چهار. مشکل ما دقیقا همین‌جاست. تفکر رقیب (#غرب) ابایی از آن ندارد که چالش‌های روزمره‌ی خود را ثبت و منتشر کند و مبتنی بر شکست‌ها و موفقیت‌های محلی و تجربی خود و با استقرای ناقص #نسخه ارائه کند و #داستان بنویسد و #سبک_زندگی بسازد. ذهن‌ها را پر می‌کند و از انباشت تجربه‌ها #دانش می‌سازد و پیش می‌رود. اما در کشور ما اگر توجهی به حوزه‌ی سبک‌ زندگی وجود داشته باشد غالبا به پژوهش و تحلیل و آسیب‌شناسی و مباحث نظری محدود شده -آن هم به قصد کشف ایده‌آل‌ها- و کمتر یافته‌ها به محک تجربه سپرده می‌شوند. ما حتی در مورد صریح‌ترین و شفاف‌ترین مباحث مربوط به سبک زندگی از قبیل روابط زن و مرد و تربیت فرزند و حقوق همسایگان که حرف‌های خوب و شنیدنی برای گفتن داریم، نتوانسته‌ایم #مدل_عملیاتی و نسخه ارائه کنیم. نتوانسته‌ایم فهرست #بایدها_و_نبایدها بسازیم، فهرستی از #نکات_کاربردی بسازیم و منتشر کنیم، چه برسد به شخصیت‌پردازی و داستان‌نویسی و تولید کتاب و فیلم. چه برسد به موضوعاتی از قبیل مد، معماری داخلی، ترافیک، اسباب‌بازی، برگزاری آیین‌های مختلف و استفاده از وسایل ارتباطی جدید-. چرا؟ چرا در این نمونه‌ها همچون نمونه‌ی طب سنتی عمل نمی‌کنیم؟ چرا از مباحث نظری به حیطه‌ی عمل و تجربه وارد نمی‌شویم و چرا تجربیات مثبت و منفی‌مان را گزارش نمی‌کنیم؟ چرا حاضریم نسخه‌های صددرصد غربی را زندگی کنیم و از نشر آن‌ها در جامعه ابایی نداریم‌، ولی از نسخه‌های بومی و اسلامی (ولو ناقص و حداقلی) گریزانیم و نگرانیم که «نکند درست نباشد»!؟ چرا‌ از گزارش تجربیات خودمان که سعی کرده‌ایم مبتنی بر ارزش‌های بومی و مذهبی خودمان سازماندهی کنیم می‌ترسیم؟

✅ راه دیگری‌ وجود ندارد. ما ناگزیریم که دستاوردهای‌ نظری‌ را -ولو ناقص- به میدان تجربه بیاوریم -ولو ناقص‌- و چرخه‌ی نظر و عمل را مکرر در مکرر طی کنیم. راه دیگری وجود ندارد. 

▫️پی‌نوشت: عکس پایین، به عنوان نمونه از صفحه‌ی اینستاگرام "کتابفروشی جیحون" انتخاب شده است...

#سبک_زندگی #چگونگی #تجربه #غرب #کتاب

@Banizy2

http://l1l.ir/34wr


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۰۹/۱۱

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی