کُجانامه

رحم الله امراء علم من این و فی این و الی این
بایگانی

رضا خان امد

سه شنبه, ۳ اسفند ۱۳۹۵، ۰۲:۱۷ ب.ظ

I رضاخان آمد

I به مناسبت سالروز کودتای سوم اسفند 1299

تصویر مردم ما از #رضاخان با راه‌آهن و سربازی و کشفِ حجاب گره خورده است، 

ولی

ورود رضاخان به عرصه‌ی سیاست همزاد بوروکراسی گسترده و دولتِ تمرکزگراست؛ پدیده‌‌ای نو که رضاخان را به "معمار ایران نوین" ملقب ساخت و در شرایط آشفته‌ی آن روز ایران مورد استقبال عمومی قرار گرفت. هر چند در ابتدای کار ایرانِ نوینِ رضاخان ظاهری خوش رنگ و لعاب داشت و ما را به "دنیای متمدن" نزدیک‌تر می‌کرد، ولی در باطن خشت‌های اولیه‌ی سیستمی بیمار را روی هم چید و هنوز بعد از گذشت نزدیک به یک قرن از  آن تاریخ ما مشغول فحش دادن به این بنا هستیم و تلاش‌های مذبوحانه‌ای برای راست کردن این بنای ذاتا ناصاف می‌کنیم. به عنوان نمونه، فقط در فاصله بیست‌ ساله‌ی کودتا تا سقوط رضاشاه، دولت مرکزی از تقریبا هیچ، تبدیل به هفده وزارت‌خانه‌ی کامل با 90 هزار نفر کارمند حقوق‌بگیر شد(آبراهامیان، تاریخ ایران مدرن، ص 130)؛ و این یعنی سیل مهاجرت به تهران و تغییر شغل از کشاورزی و دامداری و صنعت‌گری به «کارمند دولت». و این یعنی انبوهی از تصدی‌گری‌ها و قوانین و روال‌های وارداتی و وصله-پینه‌ای که در هم تنیده شد و غول بوروکراسی امروزین ما را پروراند. تقریبا تمامی نهادهای دولتی و قضایی ما - از وزارت‌خانه‌های مختلف و بانک و دانشگاه گرفته تا نظام قضایی- با پهلوی اول متولد شدند و از این جهت می‌توان گفت که سهم دوره‌ی پهلوی اول در شکلِ زندگی امروز ما کمتر از سهم دوره‌ی جمهوری اسلامی نیست. 

تصویر مردم ما از رضاخان با راه‌آهن و سربازی و کشفِ حجاب گره خورده است، ولی رضاخان را باید در نظامات اداری و اقتصادی و قضایی امروز کشور دید.

#پهلوی #تاریخ 

#سبک_زندگی_ایرانی_اسلامی

@Banizy2

http://l1l.ir/14mx


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۱۲/۰۳

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی